Rady pro odlévání

Při odlévání mezistěn se spodní strana většinou vyleje pěkně. Pokud se po nalití vosku na hladině objeví bubliny, nebo nesmočená místa na ploše, je třeba je dnem nalévací nádoby vyhnat. Vrchní strana, když bude mít vosk správnou teplotu a víko nebudeme zavírat moc rychle, tak bude také pěkná. 

Hlavně je zapotřebí udržovat provozní teplotu lisu asi 35°C a to pravidelnou, poměrně rychlou frekvencí nalévání vosku. To znamená po vyjmutí výlisku okamžitě nalít vosk, zavřít a teprve potom ořezávat. Jestliže lis vychladne, budete začínat znovu.

Vyskytnou-li se  ne zcela vylitá místa a reliéf buněk je viditelně naznačen asi jako u válcovaných mezistěn tak to včely bez problému vystaví. 


Na rozpouštění vosku používám indukční plotýnku Klarstein Cook n Roll s programem Sous vide, která má teplotní čidlo a udržuje automaticky nastavenou teplotu vosku +- 1°c. 

U takového defektu je však potřeba mezistěnu odlít znovu.                  

Dobře odlitá mezistěna.

Pátý den po vložení do plodiště. Rm. 448 X 280 mm.




Na ořezávání mezistěn je možné použít hladké rádýlko, ale mě to jde lépe s nožem.. 








V kroužku je drobná vada se kterou včely nemají potíže.




U takového defektu je však potřeba mezistěnu odlít znovu. Včely by to nevystavěly dobře.

Po vystavění.

Detail.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky